Söödavate kimpude looja Ksenja Kuzmina

Hobi ja äri käsikäes: säti kokku kaunis kimp ja pista siis nahka

29
(Uuendatud 18:10 04.09.2017)
Söödavate kimpude looja Ksenja Kuzmina rääkis portaalile Sputnik Eesti oma erilisest harrastusest ja paljastas mõningaid oma hobi saladusi neile, kes soovivad rõõmustada oma lähedasi mõne tavatu kompositsiooniga

ТАLLINN, 26. august — Sputnik, Аngelina Mandrõka. Paar aastat tagasi läks Venemaal moodi kinkida pidupäevade puhul söödavaid bukette ning hiljaaegu jõudis see moesuund ka meie maile. Tallinlanna Ksenja Kuzminast on saanud tavatute puuvilja-marja-vorstikimpude kokkuseadja.

Söödava buketi võib valmistada lausa igasugustest komponentidest: puuviljadest, köögiviljadest marjadest, juustudest, vorstidest, maiustustest ja paljust muust. Kõik oleneb kujutlusvõimest ja kokkuseadja eelistustest.

Ksenja, öelge palun, mis ajast peale te söödavate kimpude valmistamisega tegelema hakkasite?

Kui arvestada minu tegevuse ametlikku algust sellest hetkest, mil asutasin oma firma, lõin grupi sotsiaalvõrgustikes ja asusin seda asja edasi arendama, siis oktoobris saab sellest vaid aasta. Kuid oma lähedastele ja tuttavatele hakkasin neid bukette tegema juba märksa varem.

Подготовка необходимых ингредиентов для создания съедобного букета
© Sputnik / Ангелина Мандрыка
Ettevalmistused.

Selleks sammuks innustasid mind ühe tuntud Moskva meistri tööd. Olin tema töid ammu jälginud ja mulle pakkus alati huvi, kuidas sääraseid bukette tehakse. Ajapikku hakkas Moskva meister tasapisi oma saladusi paljastama ning mina katsusin seda korrata, mida tema teeb. Jõudis kätte emadepäev ja ma otsustasin rõõmustada sedasorti kimbuga oma ema. See tegevus köitis mind sedavõrd, et jätkasin tööd ja püüdsin asja käppa saada.

Tuleb välja, et olete iseõppija?

Võib ka nii öelda, aga ma ostsin internetist üsna mitu videokursust nimekate Moskva lilleseadjate valmistatud söödavate kimpude koostamise kohta. Vaatasin meistrikursusi ja harjutasin kätt oma kompositsioone luues.

Ксения Кузьмина в процессе работы
© Sputnik / Ангелина Мандрыка
Tööprotsess.

Veebipõhine õpe on mugav asi, alati on võimalik videoklippi taas üle vaadata ja valmistada kimpe ühe ja sama meetodi põhjal, kuid muutes valitud toiduainete kooslust — ja siis tuleb iga kord välja midagi täiesti uut.

Kas on raske iseseisvalt õppida?

Kui luua midagi täiesti uut, mis on sündinud su oma peas, siis alguses on raske. Sa mõtlesid midagi välja ja usud, et sul õnnestub see teoks teha, aga teatud oluliste reeglite mitteteadmise tõttu laguneb kimp koost.

Ükskord mõtlesin teha suvise buketi aprikoosidest ja nektariinidest, ent ma ei teadnud, et nende puuviljadega on väga keeruline töötada, nad ei tahtnud kohe kuidagi kimbus koos püsid. Ja alles ligi aasta pärast sain selle siiski tehtud.

Millistest nüanssidest jutt käib?

Kõvade laapjuustudega näiteks on võimatu töötada, kuna need kipuvad kimbus murenema, ning üritades tükikese sedasorti juustu tokikese otsa torgata, torkisin endal kõik sõrmed katki. Pehme juustuga tekkis samuti probleeme — see vajus kimbus omasoodu laiali. Kokkuvõttes tuli otsida alternatiivi, et juust näeks kimbus kena välja ega kaotaks oma kuju.

Sellised maitsetaimed nagu münt, petersell, till, koriander närbuvad kimbus väga kiiresti, isegi kui nad vette pista. Kui neid kasutada, siis kaotab kimp väga lühikese ajaga oma kena välimuse.

Ксения Кузьмина завершает съедобный букет
© Sputnik / Ангелина Мандрыка
Söödav kimp on peaaegu valmis.

Enne kimbu sisse marjade lisamist ei tohi meid mingil juhul pesta, need imavad endasse vett, ligunevad läbi ja muutuvad moosiks. Varem ma seda ei teadnud, aga kõik tuleb aja ja kogemusega.

Söödavad kimbud — need on teie põhiline tegevusala?

See on minu harrastus, mis mulle rahuldust pakub. Olin ammu unistanud millegi oma kätega valmistamisest ja nüüd ongi mul võimalus sellega tegelda. Ametilt olen ma teatrilavastuste produtsent — see on minu põhitöö.

Suviti siirduvad teatrid suvevaheajale ja mina saan keskenduda oma hobile. Aga kui teatrihooaeg on täies hoos, algavad igasugused festivalid või käib ettevalmistus esietenduseks, siis neil puhkudel peab värbama abilisi ja delegeerima neile kogu söödavate kimpude valmistamise töö.

Kui te järjekordset kimpu kokku sätite, kas siis ei teki himu see ise nahka pista?

Aja jooksul olen hakanud ennast kontrollima, kusjuures õppisin seda tegema nii, et loobusin liha söömisest. Singi ja juustu nosimine ei paku mulle enam mingit lusti ega rahuldust.

Asi on selles, et kui kimp nässu läheb, et viska ma seda minema, vaid kasutan ära toiduvalmistamiseks või veini kõrvale näksimiseks. Ma olen ära proovinud kõik, mis võimalik, ja enam ei ole see minu jaoks nii maitsev, nagu oli kunagi varem.

Millest te uute kimpude loomiseks inspiratsiooni ammutate?

Mind inspireerib toit. Ma armastan käia restoranides, kus saab proovida toiduainete ebatavalisi kooslusi ja nautida roogade kaunist serveeringut. Jälgin ja võtan eeskujuks ka maailma lilleseadjate tegevust.

Ksenija Kuzmina söödav kimp
© Ксения Кузьмина

Enne tellimuskimbu kallale asumist esitan alati kliendile küsimuse: kellele see kompositsioon on mõeldud, tolle inimese vanus, kas tal ei ole teatud toiduainete suhtes allergiat või nende talumatust. Enamasti saadetakse foto ja öeldakse, mida nimelt soovitakse.

Kas vahel ka keeldute kliendi tellimust täitmast?

Muidugi keeldun. Näiteks siis, kui mulle saadetakse foto mõne samuti Tallinnas tegutseva meistri tehtud buketist. Ma ei kopeeri teiste töid ja soovitan pöörduda nimelt tolle kimbu autori poole.

Keeldun tööst, kui mulle hommikul kirjutatakse ja tahetakse õhtuks kimp kätte saada. Ma püüan teha kõike ilma kiirustamata ja töötada rõõmuga, vastasel korral kannatab kvaliteet.

Millal te taipasite et see värk tuleb liinina käima lükata ja hakata tellimusi vastu võtma?

Seda ei taibanud mitte mina, vaid mu sõbrad. Nemad hakkasid rääkima, et tuleb seda asja edendada. Minu mees on graafikadisainer, tema tegi mulle logo ja seletas, kuidas tuleb oma äri internetis edasi arendada. Tänu mu sõprade ja tuttavate toetusele on see mul õnnestunud.

Kas Eestis on sellel turul ka kõva konkurents?

Ausalt öeldes on mul praegu niivõrd palju tööd ja tellimusi, et pole aegagi oma konkurentidele tähelepanu pöörata. Ei ole juba ammu mingisugust seiret teinud ega tea, kas keegi uus tegija on kohalikule turule ilmunud. Ma korraldan isegi õpitubasid, õpetan inimestele söödavate kimpude valmistamist. Leian, et tööd jätkub kõigile. Tegemist on loominguga ja seda tuleb arendada.

Mul on suur soov avada oma ateljee ja jätkata meistrikursuste korraldamist. Mulle meeldib inimestele näidata, kuidas oma kätega annab teha lähedastele erilise kingituse, aga mitte lihtsalt poodi minna ja midagi osta. Oma kätega valmistatud kingitus on kõige parem kingutus.

29
Tagid:
vorst, maiustus, kimp, söödavkimp, juust, köögiviljad, puuviljad, Ksenja Kuzmina