Forell

Eesti kalandusettevõtetelt nõutakse listeeriabakteri suhtes nulltolerantsi

39
(Uuendatud 16:55 24.10.2019)
Veterinaararstid löövad häirekella ja saadavad rangeid juhiseid kalatöötlejatele, kes kinnitavad vastuseks, et meetmed on tarvitusele võetud ja uued ettevalmistamisel. Listeeriabakterid põhjustavad nakatunutele raskeid haigusi ja isegi surma.

TALLINN, 25. oktoober — Sputnik. Eesti veterinaar- ja toiduamet (VTA) nõuab riigi kahelt kalandusettevõttelt toodetes listeeriabakteri suhtes nulltolerantsi.

"Niinimetatud nulltolerants listeeria suhtes tähendab, et bakterit ei tohiks toodetes sisalduda," ütles ameti peadirektori asetäitja Olev Kalda.

Listeeria on kepikesekujuline Listeeria monocytogenes bakterite perekond. Mõned selle liigid põhjustavad loomadel ja inimestel nakkushaigust listerioosi. Selle nime on bakter saanud antiseptikute alusepanija Joseph Listeri järgi.

Veterinaar- ja toiduameti spetsialistide sõnul muteerus listerioosi põhjustanud bakter kalatootmisettevõttes M.V. Wool ja muutus agressiivsemaks. Teadaolevalt on ettevõtte tooteid süües varem nakatunud üheksa inimest, neist kaks surid aastatel 2014–2018.

Ettevõte kinnitusel on meetmed tarvitusele võetud

M.V. Wool pressiteate kohaselt on ettevõttel range kvaliteedikontroll. Alates 15. oktoobrist tegi M. V. Wool AS oma Harku tehases läbi täielikku desinfitseerimise ja steriliseerimise, milleks peatati kogu tootmine kaheks päevaks. Steriliseerimine toimus nii fileerimisosakonnas, kus listeeriaprobleemi kunagi polnud, kui ka viilutusosakonnas, kus bakter enne 1. juulit 2019 avastati.

Täiendava meetmena vähendab ettevõte alates 10. detsembrist külmsuitsu- ja soolatud toodete säilivusaega praeguselt 30-lt 24-le päevale. Lahendus puudutab looduslikke tooteid, milles ei kasutata listeeria paljunemist takistavaid säilitusaineid.

Ettevõte seletas viivitust uute meetmete rakendamisel sellega, et klientidega sõlmitud lepingud nõuavad sellistest muudatustest klientide teavitamist vähemalt üks kuu ette.

Alates 2019. aasta juulist võetud 63-st proovist pole listeeriabakterit tuvastatud. See lubab järeldada, et bakter likvideeriti, ollakse kalandusettevõttes veendunud.

M.V.Wool AS on 100% pereettevõte. Väikesest kalatöötlemisettevõttest on see kasvanud Eesti üheks suurimaks. 1997. aastal sõlmis ettevõte lepingu Norra ühe suurima forellikasvatajaga Leroy. Sellest ajast on 75% M.V.Wool AS toodangust forell. Ettevõtte 2017. aasta käive ulatus 127 miljoni euroni.

Ettevõtte põhiturg on Eesti, kuid toodangut eksporditakse ka Skandinaaviasse, Lõuna-Euroopasse, Hollandisse ja Jaapanisse.

Sputnik Eesti on kirjutanud, et perearst Aleksandra Rautio sõnul tungivad listeeria bakterid inimkehasse nakatunud loomse või taimse toiduga."Erinevalt paljudest teistest bakteritest on listeeria keskkonnatingimustele vastupidav ja võib paljuneda ka külmikus."

Врач общей практики Александра Раутио
© Фото : из личного архива Александры Раутио
Perearst Aleksandra Rautio
Euroopa Haiguste kontrolli ja ennetuskeskuse (ECDC) andmetel on viimase kolme aasta jooksul Euroopas teatatud 47 listerioosijuhtumist. Nakkus on üheksal juhul põhjustanud inimese surma Soomes, Rootsis, Taanis, Austrias ja Ühendkuningriigis.

Tervisele ohtlikke baktereid on leitud külmutatud maisist, spinatist ja rohelistest ubadest, mida oli Euroopa kauplustesse vähemalt kaks aastat tarninud Ungari tehas. Ungari ametnike korraldusel kõrvaldati 2018. aasta juulis müügilt kõik selles ettevõttes toodetud külmutatud köögiviljatooted. Lisaks demonteeriti ja desinfitseeriti kogu tehase sisseseade.

Mõned Eesti ettevõtted ei hakanud riskima ja kutsusid võimaliku nakatumisohu tõttu tagasi osa oma tooteid kohalikest kauplustest. Nii toimisid näiteks Maahärra ja Härmavili.

Lugege lisaks:

39
Tagid:
VTA, nakkushaigus, bakter, kalandus, eesti
Samal teemal
Venemaa lubas Eesti firma oma kalaturule
Kaitseväelased sõid ära üle kahe tonni kala
Sabotaaž!! Sigade Aafrika katk jõudis Saaremaale
Koletisbakterite pealetung. Mis tapab Norras koeri?