Veterinaar- ja Toiduamet annab teada võimalikest saastunud munadest, illustreeriv foto

VTA hoiatab salmonellaga saastunud munade eest

64
(Uuendatud 13:38 04.10.2018)
Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) annab teada, et OÜ Sanlind kahest farmist pärinevad munad võivad olla saastunud salmonella bakteriga. Munad on tarbijale ohutud, kui neid toidu valmistamisel kuumtöödelda.

TALLINN, 3. oktoober — Sputnik. Võimalik saastumine võib puudutada Kodutalu, Kodukoha, Pisihää, Hiigelhää ja Hüva nimede all turustatavaid mune, mille parim enne kuupäev jääb vahemikku 15. oktoober kuni 26. oktoober. Antud munad on märgistatud tootekoodidega 3EE16710 ja 2EE31531. Tootekood on leitav munakoorelt, teatab VTA.

Euroopas on sagenenud listerioosi haigestumine >>

Juhul, kui tarbija on ostnud antud mune, siis tuleks neid enne söömist korralikult kuumtöödelda. Salmonella bakter hävib kuumutamisel 70 kraadi juures. Muna tuleb keeta vähemalt 10 minutit, suuri ja hiidmune kauem. Praadimisel tuleb muna korralikult küpsetada mõlemalt poolelt.

Ristsaastumise vältimiseks tuleb:

  • pesta käed sooja vee ja seebiga vähemalt 20-30 sekundi jooksul enne ja pärast toidu valmistamist ja tualetis käimist;
  • toiduvalmistamise käigus kasutada eelistatult paberist ühekordset kuivatus- ja puhastuspaberit.
  • pesta kõik toiduvalmistamise vahendid (nõud, lõikelauad, noad jm) pärast seda, kui need on munadega kokku puutunud,
  • vältida valmistoidu asetamist nendele nõudele, kus enne seda on hoitud mune.

VTA on kõnealusest farmidest peatanud munade väljaveo ning kaubandusvõrgust on võimalikud saastunud munad kõrvaldatud.

Salmonelloosi puhul on tegu Salmonella perekonda kuuluvate bakterite poolt põhjustatud soolenakkusega, millesse nakatutakse suukaudselt. Haiguse peiteperioodiks võib olla 6 – 72 tundi, vahendas uudisteportaal Sputnik Eesti.

Noa restoranist alguse saanud salmonella nakkusesse on haigestunud 24 inimest >>

Haigestumise iseloomulikeks sümptomiteks on rohke ja kurnav kõhulahtisus koos kehatemperatuuri tõusu, pea- ja kõhuvalu, iivelduse ja vahel ka oksendamisega, millega kaasneb suur vedeliku kaotus. Haigusnähud püsivad neli kuni seitse päeva. Raskematel juhtudel vajab haigestunu haiglaravi.

Suvel Tallinna Noa restoranist alguse saanud salmonelloosi haiguspuhangu tõttu arstide poole pöördunud 24 haigestunut, neist 14 on vajanud haiglaravi.

Rimi müüs salmonelloosinakkusega pelmeene >>

Kauplusekett Rimi korjas mullu sügisel müügilt pelmeenid, millest leiti pistelise kontrolli käigus salmonelloosinakkus, vahendas uudisteportaal Sputnik Eesti.

64
Tagid:
salmonella, salmonelloos, munad, nakkushaigus, toit, tervis, hoiatus, VTA, Eesti