Alustati ulatuslikku kontrolli Eesti ettevõtetes — otsitakse ohtlikku bakterit

Alustati ulatuslikku kontrolli Eesti ettevõtetes otsitakse ohtlikku bakterit

70
(Uuendatud 14:34 28.09.2019)
Eesti Veterinaar- ja Toiduamet käivitas ulatusliku kontrolli kalatöötlusettevõtetes. Selle põhjuseks on kalatehases M. V. Wool avastatud muteerunud bakter, mis põhjustab ohtlikku nakkushaigust – listerioosi.

TALLINN, 28. september — Sputnik. Eesti Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) alustas kohalike kalatöötlusettevõtete põhjalikku kontrollimist veendumaks, et nende tooted ei sisalda listeeriabakterit, mis põhjustab ohtlikku nakkushaigust – listerioosi.

Vastavalt seadusele vastutavad käitlejad käideldava toidu ning käitlemise nõuetekohasuse eest ja on kohustatud kasutama kõiki võimalusi selle tagamiseks, teatab VTA.

VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul on kõnealuse bakteri teema valguses fikseeritud ka teiste kalatööstuste tegevus punase kala käitlemisel.

Mitme riigi uuringud viitavad, et Tallinna külje all Harku lähistel tegutseva M. V. Wooli kalatehases möllab muteerunud ja väga agressiivne listeeriabakter.

Senistel andmetel on nakatunuid üle Euroopa 26, neist kuus inimest on surnud. Eestis on sama kalatehase toodangust saadud listeeriabakter nakatanud üheksa inimest, kellest kaks on surnud, selgus ETV "Pealtnägija" kolmapäeval eetrisse läinud loost, edatab leht. 

Euroopas on sagenenud listerioosi haigestumine, illustreeriv foto
© Sputnik / Вадим Анцупов

Listerioosi tekitajaga osutusid saastunuks mullu suvel külmutatud mais, spinat, rohelised oad ja köögiviljade segud, mida käitlesid ettevõtted Ungaris ja Prantsusmaal. Taani, Soome, Rootsi ja Ühendkuningriigi müügikette varustas külmetatud köögiviljadega eeskätt üks Ungari ettevõte, mis suleti 2018. aasta juunis, vahendas Sputnik Eesti

Mis haigus on listerioos 

Listerioos on bakteri Listeria monocytogenes poolt põhjustatud nakkushaigus, mis ohustab eelkõige immuunpuudulikkusega inimesi ning avaldub palaviku, meningiidi ehk ajukelmete põletiku või seedetrakti häiretena.

Sporaadiline haigestumine listerioosi esineb aastaringselt, haigestumise sagedus tõuseb suvel. Haiguspuhangute põhjuseks on saastunud loomsete toiduainete tarvitamine, sh ebapiisavalt termiliselt töödeldud lihatooted, pastöriseerimata piim ja sellest toodetud juustud, toores puuja köögivili.

Rohkem infot listerioosi ja listeria monocytogenes-e kohta leiate Terviseameti kodulehelt.

Loe lisaks: 

70
Tagid:
tervis, bakter, kontroll, tööstus, kala, VTA
Samal teemal
Putin pikendas lääneriikide toiduainete embargot
Eesti varustab Ukrainat kilu ja heeringaga
Venemaa lubas Eesti firma oma kalaturule