Munad. Illustreeriv foto

Sanlind kõikide farmide munad võivad olla saastunud salmonella bakteriga

73
Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) annab teada, et OÜ Sanlind kõikidest farmidest pärinevad munad võivad olla saastunud salmonella bakteriga. Munad on tarbijale ohutud, kui neid toidu valmistamisel kuumtöödelda.

TALLINN, 9. oktoober — Sputnik. Uus võimalik saastumine puudutab OÜ Sanlind poolt turustatavaid mune, mille parim enne kuupäev jääb vahemikku 26. oktoober kuni 2. november. Antud munad on märgistatud tootekoodiga 3EE16711.

Kaubandusvõrgust on võimalikud saastunud munad kõrvaldatud. Pärast kahest farmist salmonella diagnoosimist võeti ettevõtte kõikidest farmidest täiendavad proovid. Kõik OÜ Sanlind munakanade farmid on saastunud Salmonella bakteriga. Koheselt rakendati ettevõttele täiendavad kitsendused ning keelati kõikide lindude ja munade liikumine ettevõttest välja.

Sputnik Eesti teatas varem, et OÜ Sanlind kahest farmist pärinevad munad võivad olla saastunud salmonella bakteriga. Munad on tarbijale ohutud, kui neid toidu valmistamisel kuumtöödelda.

Võimalik saastumine võib puudutada Kodutalu, Kodukoha, Pisihää, Hiigelhää ja Hüva nimede all turustatavaid mune, mille parim enne kuupäev jääb vahemikku 15. oktoober kuni 26. oktoober. Antud munad on märgistatud tootekoodidega 3EE16710 ja 2EE31531. Tootekood on leitav munakoorelt, teatab VTA.

VTA hoiatab salmonellaga saastunud munade eest>>

Juhul, kui tarbija on ostnud antud mune, siis tuleks neid enne söömist korralikult kuumtöödelda. Salmonella bakter hävib kuumutamisel 70 kraadi juures. Muna tuleb keeta vähemalt 10 minutit, suuri ja hiidmune kauem. Praadimisel tuleb muna korralikult küpsetada mõlemalt poolelt.

Ristsaastumise vältimiseks tuleb:

pesta käed sooja vee ja seebiga vähemalt 20-30 sekundi jooksul enne ja pärast toidu valmistamist ja tualetis käimist;

toiduvalmistamise käigus kasutada eelistatult paberist ühekordset kuivatus- ja puhastuspaberit,

pesta kõik toiduvalmistamise vahendid (nõud, lõikelauad, noad jm) pärast seda, kui need on munadega kokku puutunud,

Rimi lõpetab 2025. aastaks puurikanade munade müügi, illustratiivne foto
© Sputnik / Владимир Вяткин

vältida valmistoidu asetamist nendele nõudele, kus enne seda on hoitud mune.

VTA on kõnealusest farmidest peatanud munade väljaveo ning kaubandusvõrgust on võimalikud saastunud munad kõrvaldatud.

Salmonelloosi puhul on tegu Salmonella perekonda kuuluvate bakterite poolt põhjustatud soolenakkusega, millesse nakatutakse suukaudselt. Haiguse peiteperioodiks võib olla 6 — 72 tundi.

Haigestumise iseloomulikeks sümptomiteks on rohke ja kurnav kõhulahtisus koos kehatemperatuuri tõusu, pea- ja kõhuvalu, iivelduse ja vahel ka oksendamisega, millega kaasneb suur vedeliku kaotus. Haigusnähud püsivad neli kuni seitse päeva. Raskematel juhtudel vajab haigestunu haiglaravi.

73
Tagid:
salmonella, muna, Sanlind, Veterinaar- ja Toiduamet, Eesti