Toidutööstused kutsuvad taas külla, illustreeriv foto

Toidutööstused kutsuvad taas külla

23
(Uuendatud 15:59 07.05.2018)
21.–27. maini kutsuvad Eesti toiduainetööstused endale külla kodumaise toidu sõpru. Avatud toiduainetööstuste nädala raames saavad huvilised alates tänasest, 7. maist registreeruda tööstustes toimuvatele ekskursioonidele.

TALLINN, 7. mai — Sputnik. "Eesti toiduainetööstused on väga mitmekülgsed ning tegelevad pidevalt uute ja põnevate toodete väljatöötamisega. Pole palju riike, kelle poelettidel nii rikkalik ja laialdane valik kodumaiseid tootei," edastas Maaeluministeerium minister Tarmo Tamme sõnu.

Piimatoodete eksport kasvas mullu ligi kolmandiku võrra >>

"Avatud toiduainetööstuste nädal pakub tarbijatele hea võimaluse kodumaistele toiduettevõtetele külla minna, Eesti toidu meistritega tuttavaks saada ning oma silmaga näha, kuidas nii juba poelettidelt tuttavad kui ka uued ja huvitavad tooted valmivad," sõnas maaeluminister.

Maaeluministeeriumi Eesti toidu projektijuht Kadi Raudsepp lisas: "Kui varem oleme avatud toiduainetööstuste nädalat korraldanud sügisel, mil pikemaid reise linnadest välja vähem ette võetakse, siis sel aastal on hea võimalus külastada Eestimaa erinevates piirkondades asuvaid toidutööstusi kevadisel ajal ning avastada uusi kohti ja ettevõtteid, kelle tooted veel nii tuttavad pole."

"EV100 juubeliaasta valguses on oluline hinnata Eesti toidutootmise traditsiooni pikaajalisust, mis ulatub samuti vähemalt saja aasta tagusesse aega. Sellel, et saame täna katta oma toidulaua peaaegu täielikult vaid kodumaise toodanguga, on hindamatu väärtus," kommenteeris Toiduliidu juht Sirje Potisepp.

"Tänu selle eest võlgneme aga tublidele Eesti toidutööstustele, keda soovin väga kiita. Just kohalikud tootjad seisavad hea kodumaise toidutootmise olemasolu, kvaliteetsuse ja jätkusuutlikkuse eest ning arvestavad seejuures alati ka tarbijate soovidega," lisas Potisepp.

Eesti toit väärib maailmas tutvustamist >>

"Eestis tegutseb ühtekokku ligi 450 toidutööstusettevõtet. Paljud tööstused on viimastel aastatel teinud läbi tohutu arengu, igal aastal pakutakse tarbijaile rohkesti uusi maitsvaid ja kvaliteetseid tooteid. Meie tööstustes toodetud toit on kvaliteetne, vastab kõrgetele toiduohutuse nõuetele ning Eesti toidutööstused on teinud olulisi investeeringuid oma hoonete ja seadmete uuendamiseks," ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Tiina Saron.

"Kvaliteetse toidu teekond algab hoolikalt valitud toorainest – olgu selleks siis värske ja antibiootikumivaba toorpiim, kvaliteetse kohaliku söödaga toidetud loomade liha või lähedal asuval põllul kasvav vili. Toidutootjad kannavad hoolt ka selle eest, et tooraine päritolu oleks võimalikult hästi tuvastatav," lisas Saron.

Kokku võõrustavad külalisi 27 toidutööstust Eesti nii suurematest kui ka väiksematest kohtadest. Oma uksed avavad huvilistele A. Le Coq, Andre Juustufarm, Balbiino, Balsnack INH, Breti (Luke meierei), Chocolala, Ecofarm, Esko talu, Jaanihanso, Kalev, Leibur, Lõuna Pagarid, Minna Sahver, Moe, Nopri Talumeierei, OG Elektra (pagari- ja vorstitsehh), Pajumäe talu, Põltsamaa Felix, Rakvere Lihatööstus, Saaremaa Piimatööstus, Saku Õlletehas, Salvest, Santa Maria, Scanola (Olivia), Tallegg, Tamme Aiandustalu ja UVIC.

Maaeluminister: kohalik toit on väärtus >>

Kohtade arv toidutööstuste külastamiseks on piiratud, seetõttu tuleb ekskursioonidel osalemiseks end eelnevalt registreerida veebilehel.

Avatud toidutööstuste nädalat veavad Maaeluministeerium, Eesti Toiduainetööstuse Liit ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda.

Avatud toidutööstuste nädal on osa müügiedenduskavast "Eesti toit 2015–2020", mille alla kuulub Eesti toidu kuu, Eesti toidutee, aasta toidupiirkonna valimine, avatud toidutööstuste nädal ja avatud talude päev. Avatud toidutööstuste nädalat rahastatakse Eesti maaelu arengukavast 2014–2020.

Eesti Toidumess pakub teravaid toiduelamusi
© Sputnik / Вадим Анцупов

Avatud toidutööstuste nädal on kingitus Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks. 2018. aastal möödub 100 aastat Eesti Vabariigi loomisest. Lähemat infot juubeliürituste kohta saab veebilehelt.

Eesti Toidumess toimus sellel aastal 4.-5. mail Tallinna Lauluväljakul. Toiduhuvilistele tutvustasid oma tooteid ja teenuseid sajad ettevõtted ja rohkem kui 1000 toiduvaldkonna ettevõtetega seotud inimest, vahendas uudisteportaal Sputnik Eesti.

Populaarseks pereürituseks kujunenud üle-eestiline Avatud talude päev toimub sel aastal pühapäeval, 22. juulil. Avatud talude päeval osalemiseks tuleb talu või põllumajandustootmine registreerida veebilehel. Registreeruda on võimalik kuni 8. maini, vahendas uudisteportaal Sputnik Eesti.

Helsingi õpetaja käib prügikastidest toitu otsimas >>

4. mail andis maaeluminister Tarmo Tamm Pärnumaale üle rändkahvli, millega kuulutatakse avatuks Pärnumaa maitsete aasta. Pärnumaa maitsete aasta avapeo teemaks oli raba- ja rannarahva õhtusöök, mis on koondanud ühtse teema alla kogu piirkonna maitsed, rõhutades Pärnumaale omast ja kohapeal kasvatatut.

23
Tagid:
kodumaine, ekskursioon, toidutööstus, toit, ühiskond, ettevõtted, Maaeluministeerium, Tarmo Tamm, Eesti