Esimene Cheddar juustumeister Michel Lepage käes

"Kõva juustumaa" Eesti

20
(Uuendatud 12:43 27.10.2016)
Eesti talumeiereide juustuvalik on viimastel aastatel märkimisväärselt kasvanud, kokku on liikmetel pakkuda ligi 100 erinevat toodet alates pehmetest toorjuustudest kuni 4 aastat laagerdunud kõva kitsejuustuni.

TALLINN, 27. oktoober — Sputnik. Neljapäeval algas kolmepäevane koolitusega, kus Prantsuse juustumeister Michel Lepage kolmes talumeiereis — Sepa mahetalus, Saidafarmis ja Esko talus kohalikele meistritele juustude valmistamist õpetas. Valmistati mitmed erinevad juustud ja meie meistrid said palju häid nõuandeid ja tehnoloogilisi nippe, mida oma tootmises rakendada, teatas Talumeiereide Liit.

Michel Lepaget üllatas Eesti talumeiereide poolt pakutavate juustude mitmekesisus: „Häid ja eripäraseid juuste on päris palju, nüüd oleks vist küll aeg teha Eesti talumeiereide juustukaart, nagu see Prantsusmaal on tavaks."

Lepage sõnul on kogu Euroopas trend, et tarbijad tahavad järjest rohkem väikeste talumeiereide juustusid. Nii on näiteks Prantsusmaal viimastel aastatel väikemeiereide müügi kasv olnud ca
10-20% — see kasv tuleb suurtootjate arvelt.

Juustumaa Eesti
© Фото: Talumeiereide Liit
Juustumaa Eesti

Talumeiereide Liidu pikaaegne juht Tiit Niilo meenutas aastatetagust aega, kus üldine veendumus oli, et juust pole see, mis Eestimaa talumeeste poolt tehtud peaks saama ja jääda tuleks kohupiimakreemide ja jogurtite maitsevaliku laiendamise juurde.

„Nüüd, 2016. aastal oleme kindlad selles, et iga talumeierei peaks tegema vähemalt ühte väga-väga head ja vähemalt kolme väga head juustu. Tänane juustulaud on selle elavaks kinnituseks," ütles Tiit Niilo.

Prantsusmaal on ca 1000 sorti juustu, mis on väikemeiereide poolt valmistatud, seda siis 64 miljoni elaniku kohta. Meil siin Eestis on aga saja sordi ringis 1,3 miljoni elaniku kohta. Nii, et "kõva juustumaa" märk on Eestis maha tekkimas!

20
Tagid:
juust, Talumeiereide Liit, Eesti